Joe Weider – amit munkásságáról tudni illik!

Joe Weider élete és munkássága

Joe Weider – amit munkásságáról tudni illik!

Joe Weider élete és munkássága

Joe Weider neve egyet jelent a testépítéssel. Nevéhez fűződik a testépítő szövetség, a Mr. Olympia verseny, a Muscle & Fitness magazin és a Weider táplálékkiegészítők gyár megalapítása.

A mai napig sokat említik a Weider nevet, de igazából az emberek 80%-a a táplálékkiegészítőre gondol. Ami valójában helyes és jó gondolat, de!

Itt az ideje, hogy ha kicsit összefoglalva is, de betekintést kapjatok abba, hogy ki is Ő valójában és miért is ilyen híres, megbecsült név a Weider!

Joe „The Master Blaster” Weider rövid életrajza

Joe Weider, az ikonikus mellszobra mellett
Joe Weider, az ikonikus mellszobra mellett (forrás: Los Angeles Times)

Joe Weider
(1919. november 29. – 2013. március 23. — 93 évet élt)

A Kanadából származó Joe Weider vékonydongájú kamaszként határozta el, hogy edzeni kezd, mert nem akart alulmaradni a kisebbekre utazó zaklatókkal szemben. Először egy birkózóklubot választott ki, de onnan eltanácsolták a fizikuma miatt, így inkább vasúti fémhulladékokat emelgetett fáradhatatlanul. Kitartása meghozta eredményét, meghívták egy testépítő klubba.

Első bodybuilding versenyét 17 évesen nyerte, és nem sokkal később megindította első magazinját „Your Physique” címmel. A második világháború után öccsével megszervezték az első Mr. Canada versenyt Montrealban, és megalapították a Nemzetközi Testépítő Szövetséget.

Weider, akinek fizikai adottságai figyelemre méltóak voltak, eredményes volt bodybuilderként, ám igazi hírnévre később, a sportág befolyásos gurujaként tett szert. Olyan magazinok segítségével népszerűsítette a testépítést, az egészség és a fitt életmód üzenetét a világban, mint a Muscle & Fitness, a Flex és a Shape.

A sportág támogatására Weider több versenyt indított útjára: 1965-ben a Mr. Olympiát, amelyet 1980-ban követett annak női változata, a Ms. Olympia, majd 1995-ben a Fitness Olympia és 2003-ban a Figure Olympia.

Joe Weider, a mentor — Arnold Schwarzenegger, a bajnok

Joe Weider biztos és tudatos mentorálása közben sok tehetséges testépítő nevelkedett ki, közöttük legismertebb talán: Arnold Schwarzenegger

Weider végig támogatta Schwarzeneggert, aki hétszer nyerte el a Mr. Olympia címet.

„Minden sportban kell egy hős, és tudtam, hogy Arnold az" - Joe Weider (balra) (Forrás: JoeWeider.com)
„Minden sportban kell egy hős, és tudtam, hogy Arnold az” – Joe Weider (balra) (Forrás: JoeWeider.com)

Schwarzenegger, Weider hívására ment az Egyesült Államokba, ahol első filmszerepét is neki köszönhette a Hercules in New York című, nem túl sikeres műben, ugyanis úgy mutatta be a producereknek, mint német Shakespeare-színészt. Mindenesetre ez a film volt Schwarzenegger számára a világhírhez vezető út első igazi állomása.

A Testépítők nemzetközi szövetségének megalapítása

Az IFBB-t (International Federation of BodyBuilding and Fitness) 1946-ban alapították a Weider fivérek, Ben és Joe Weider, annak érdekében, hogy megtörjék az addig uralkodó Amateur Athletic Union (AAU) által képviselt irányt, melyben az olimpiai sportágként megjelenő súlyemelés hátterébe szorította a testépítést.

Az első IFBB versenyt 1949-ben tartották, amelynek győztese Mr. IFBB, Alan Stephan volt. Az IFBB a következő versenyeket jegyzi: Mr. Olympia, World Amateur Bodybuilding Championships és Ms. International.

Mr. Olympia verseny

A Mr. Olympia évente megrendezésre kerülő nemzetközi testépítő verseny, amelynek megnyerése a professzionális testépítő csúcsaként értékelhető.

A versenyt Joe Weider annak érdekében hozta létre 1965-ben, hogy a Mr. Universe bajnokoknak további versenyzési lehetőséget biztosítson. A legtöbbször, nyolcszor, Lee Haney (1984–1991) tudta a címet elnyerni és később Ronnie Coleman is. Arnold Schwarzenegger és Phil Heath hét győzelemmel büszkélkedhet.

Arnold Schwarzenegger 7 alkalommal nyerte el a Mr. Olympia címet (Forrás: Evolution of Bodybuilding)
Arnold Schwarzenegger 7 alkalommal nyerte el a Mr. Olympia címet (Forrás: Evolution of Bodybuilding)

A World Amateur Bodybuilding Championships egy kizárólag férfiak számára nyitott testépítő verseny, amely 1959 óta kerül megrendezésre.

1980 óta kerül megrendezésre a Ms. Olympia professzionális testépítő verseny, amely kizárólag női versenyzők számára nyitott. 2000 óta egy időben tartják a Mr. Olympia-val, az „Olympia Weekend” keretében. Ekkor vezették be a súlycsoportonkénti osztást is, 2005 óta azonban ismét nyitott a verseny. Minden idők eddigi legjobb versenyzője Iris Kyle, aki tízszer nyerte meg a versenyt.

1994-2003. között az IFBB Masters Olympia versenyeket is szervezett, amelyet Joe Weider 1994-ben alapított korábbi bajnokok számára. 2003 óta a verseny IFBB Masters Professional World Championships néven folytatódik.

1969-ben az IFBB alapító tagja lett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által is elismert IWGA-nak (International World Games Association).

Joe Weider – A modernkori testépítés keresztapja

Manapság általánosan elfogadott, hogy az egészséges életmódhoz sportolni kell és kiegyensúlyozott, tudatos táplálkozást kell folytatni. Ez nem mindig volt így! A világ ezt a megértést nagyrészt Joe Weider élethosszig tartó erőfeszítéseinek köszönheti.

Erről készült videót a YouTube-on megtekintheti, a Weider Story néven.

 

Joe Weider az az ember, aki megváltoztatta azt, ahogy a világ megérti a testmozgás, a táplálkozás és a jó egészség kapcsolatát. Létrehozta a híres fitnesz magazinok birodalmát, amely elsőként juttatta el az edzéssel, táplálkozással és szeretett sportágával, a testépítéssel kapcsolatos információkat, a fizikai életük javítására vágyó férfiak és nők számára. Olyan gépeket és súlyokat készített, népszerűsített és értékesített, amelyek mindenhol megtalálhatók az edzőtermekben és az otthonokban.

A táplálékkiegészítőkbe vetett hite nagyban hozzájárult a mai hatalmas vitamin- és táplálékkiegészítő ipar kialakulásához.

Ma a Weider név az egészség és a fitnesz szinonimája. Keresd a Weider gyártó termékeit webáruházunkban.

Joe Weider Los Angeles-i otthonában, 2006-ban. (Forrás: Robert Galbraith/Reuters)
Joe Weider Los Angeles-i otthonában, 2006-ban. (Forrás: Robert Galbraith/Reuters)

Joe Weider, 2013-ban, 93 esztendős korában szívelégtelenség következtében vesztette életét. Nyugodjék békében!

Források: joeweider.com, ifbb.com, index.hu, wikipedia.com

 

A cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×