13 ütős tény a boksz világából

13 ütős tény a boksz világából

13 ütős tény a boksz világából

Az ősz egyik legnagyobb dobása a tévé képernyője előtt a Sztárboksz. Az ökölvívás, aminek többezer éves története van az emberi sportágak históriájában, teli váratlan érdekességekkel. Hiszen már az ókori görögök is bokszoltak, Liam Neeson színész egykor ír bajnok volt, Mike Tyson meg egy alkalommal egy vad gorillával akarta összemérni az erejét. És voltak olyan bunyósok, akiket senki sem tudott legyőzni karrierjük során…

Számos olyan izgalmas epizód színezi az ökölvívás történetét, ami árnyalja a képet ebben a harcias sportban. Ilyen volt Sugar Ray Robinson rémálma, amikor egy meccse előtt látta, hogy meghal az ellenfele. Vagy amikor Gus Waldorf volt olyan merész, és kiállt egy medve előtt a ringben…

Már időszámításunk előtt 8000-ben bokszoltak Etiópiában

A Quirinale-ökölvívó (bronzszobor, i. e. 300–200 között) - Forrás: Wikipedia
A Quirinale-ökölvívó (bronzszobor, i. e. 300–200 között) – Forrás: Wikipedia

Bár azt senki sem tudja pontosan, mikor zajlott az első ökölvívó csata az ókorban.

Később, időszámításunk előtt 3000 körül a piramisok árnyékában, Egyiptom forró földjén is bokszolni kezdtek a korszak erős emberei. Majd a boksz felbukkant az ősi Mezopotámiában és Görögországban, Rómában is.

A görögök Pygmachiénak nevezték, és időszámításunk előtt 688-ban a boksz már olimpiai sportággá lépett elő. Azonban az akkori szabályok gyökeresen eltértek a modern bunyókétól. Nem volt időkorlát, nem voltak menetek. A győztes akkor nyert, ha az ellenfél feladta, vagy ha a rivális már semmit sem tudott tenni ellene. Ekkoriban még nem voltak súlycsoportok. Az olimpiai boksz első győztese a szmirnai Onomastus volt, ő vetette papírra az ókori görög boksz első szabályait.

1949-ben medve-ember elleni bokszmeccset rendeztek

1949-ben medve-ember elleni bokszmeccset rendeztek
1949-ben medve-ember elleni bokszmeccset rendeztek

Amin – nem is olyan döbbenetes módon – a hatalmas brummogó diadalmaskodott. Az ijesztő kihívást egy bokszrendezvény-szervező társaság eszelte ki. Gus Waldorfot meggyőzték, hogy eleget tegyen a kihívásnak, és szembeszállt a hatalmas fenevaddal.

Az esélyek kiegyenlítése miatt a medve körmeit lereszelték és bokszkesztyűt tettek rá, a szájára meg kosarat helyeztek, hogy ne tudja megharapni Gust. A medve menekülését elkerülendő a ringben nem voltak kötelek. Mindkét harcost ketrecbe zárták, akárcsak egy MMA-mérkőzésen.

Mindenki túlélte a mérkőzést, és azóta nem is rendeztek ilyen szürreális összecsapást.

Sugar Ray meccs előtti rémálma valóra vált: meghalt az ellenfele

Sugar Ray Robinson (bal) híresen félelmetes bal horga
Sugar Ray Robinson (bal) híresen félelmetes bal horga

A sportág történetének egyik legnagyobb ásza Sugar Ray Robinson volt, ám még az ő karrierjében is akadt súlyos mélypont. Egyszer komoly mérkőzésre készült és előtte furcsa álma támadt: élethűen látta, amint megöli az ellenfelét a szorítóban. Ez annyira megrendítette, hogy le akarta mondani a küszöbönálló küzdelmet.

A szervezők mégis rábeszélték, hogy ne hátráljon meg, nézzen szembe riválisával. Sugar Ray Robinson belevágott, és egy komoly csatát követően a nyolcadik menetben kiütötte az ellenfelét, Jimmy Doyle-t. Viszont Doyle még aznap meghalt a kórházban. És kiderült, hogy Doyle a mérkőzésből származó pénzt arra akarta költeni, hogy házat vásároljon az anyjának. Miután Sugar Ray Robinson meghallotta ezt, a következő négy meccsén megkeresett pénzt Doyle anyjának adta, hogy megvehesse a régóta várt házat. Egy igazi bajnok volt, a ringben és a szívében is.

A legfiatalabb profi bokszoló mindössze 9 éves volt, a legidősebb 64

Nipper Pat Daily volt a leghamvasabb pofonosztó a sportág történetében. Mindössze 17 évesen vonult nyugdíjba, már ekkor szöge akasztotta a kesztyűjét. Viszont Wilfred „Wilfredo” Benitez volt a legifjabb harcos, aki megszerezte az ökölvívó világbajnoki címet. Két súlycsoportban is világbajnoki címet birtokolt, ami nem mindennapi teljesítmény.

A senior kategóriában szintén akadt olyan nagy küzdő, aki sokáig abba sem bírta abbahagyni a nagy bunyókat. A brit Steve Ward 64 évesen fejezte be karrierjét, ő még 1976-ban vívta az első profi meccsét. Míg nehézsúlyban George Foreman volt a legidősebb világbajnok, mivel 46 évesen szerezte meg a nevezetes övet.

Miért nem tudott Muhammad Ali soha visszautasítani egyetlen autogramkérőt sem?

Muhammad Ali autogramot ad egy holland nemzeti viseletben (Volendam) lévő lánynak
Muhammad Ali autogramot ad egy holland nemzeti viseletben (Volendam) lévő lánynak

A sportág ikonja, – ifjúkori nevén: Cassius Clay – hengerelt a meccseken, és sosem zavart el senkit, aki autogramokat szeretett volna tőle. Persze ennek is megvolt a maga háttértörténete, nem véletlenül volt ilyen adakozó a területen: korábban volt egy kellemetlen sztorija Sugar Ray Robinsonnal, egykori példaképe. A fiatal Ali félszegen odalépett Robinsonhoz egy autogramért, de a nagy bokszoló csak annyit morgott neki: Nincs időm erre, fiú!

Ali a negatív élmény után megfogadta, hogy soha nem utasít vissza egyetlen rajongót sem, aki megjelenik mellette egy tollal és papírral. Senkinek sem akart akkora csalódást okozni, mint amekkorát neki kellett átélnie.

Rocky Marcianót és Floyd Mayweathert senki sem tudta megverni

Floyd Mayweather (jobbra) az egyetlen bokszoló aki képes volt Rocky Marciano 49 alkalmas veretlenségi rekordját felülmúlni.
Floyd Mayweather (jobbra) az egyetlen bokszoló aki képes volt Rocky Marciano 49 alkalmas veretlenségi rekordját felülmúlni.

Vannak olyan harcosok, akiket egyszerűen nem lehet a legyőzni. Ebben a meglehetősen szűk és elit „ligában” játszott a legendás Rocky Marciano, aki nehézsúlyú bokszbajnokként az egyetlen volt ebben a kategóriába. 49 bunyón vett részt, ebből 43 mérkőzésen kiütéssel nyert, így a KO-győzelmeinek aránya 87.8% – elég sokkoló adat.

Aztán ott van még az 5 különböző súlycsoportban is küzdő Floyd Mayweather, az elmúlt évtized legnagyobb védekező (defenzív) bokszolója. Ő 50 mérkőzésen őrizte meg veretlenségét.

Tyson és Holyfield meccse beírta magát a legendás ütközetek közé

Az esélytelennek tartott Holyfield (balra) legyőzi a nehézsúlyú koronázatlan bajnok Tyson-t (jobb)
Az esélytelennek tartott Holyfield (balra) legyőzi a nehézsúlyú koronázatlan bajnok Tyson-t (jobb)

Mike Tysont az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején a nehézsúlyú boksz koronázatlan királyának tartották. Egészen addig, míg össze nem akadt a nehézsúly másik nagy ászával, Evander Holyfielddel. Utóbbit annyira esélytelennek tartották, hogy a fogadáson 25 az 1-hez volt a sansza Holyfielddel szemben. Annyira, hogy a szurkolók már előre gratuláló üzeneteket küldtek Tysonnak…

Aztán az élet rácáfolt a nagy elvárásokra, hiszen Holyfield nemcsak egyszer, hanem kétszer is nyert Mike Tyson ellen.

Manny Pacquiao 8 súlycsoportban nyert világbajnoki címet

Manny Pacquiao 8 súlycsoportban nyert világbajnoki címet
Manny Pacquiao 8 súlycsoportban nyert világbajnoki címet

A kőkemény harcos életútja több, mint inspiráló. A Fülöp-szigetek nyomornegyedeiben született, és onnan emelkedett a világ legtehetősebb sportolójává.

8 súlycsoportban lett a bokszvilág királya, 112 fonttól 51 kg-ig, a legyezősúlyig, aztán a félnehézsúlyig (147 fonttól 67 kg-ig).

A leghosszabb bokszmeccs

A második legterjedelmesebb bokszmérkőzés 1825-ben zajlott, és összesen 4 óra 30 percig húzódott. Ekkoriban minden menet 3 percre korlátozódott, köztük mindig 1 perc volt a pihenő.

A legdurvább hosszúságú bokszcsata 1893 április 6-án zajlott New Orleansban Andy Bowen és Jack Burke között. Kimondani is sok, de 7 óra 19 percig bunyóztak, ami mára elképzelhetetlen (nyilván a rövid menetek miatt húzódott idáig, a régi tagolás miatt). Megtekinteheted a Guiness rekordok könyvében.

Ám ez sem vitatja el a bunyósok érdemeit, akik hihetetlen sokig bírták a terhelést, a fizikai megpróbáltatásokat…

Sajnos még ma sem ritka, hogy valaki meghal a ringben

Maxim Dadashev belehalt sérüléseibe bokszmérkőzését követően
Maxim Dadashev belehalt sérüléseibe bokszmérkőzését követően

Bármennyit is beszélnek arról, mennyire biztonságossá vált a boksz a 21. században. Még mindig a legdurvább sportok egyike, magas veszélyfaktorral. Az évek során rengeteg szabályt hoztak létre azért, hogy megvédjék a bokszolókat. Többek között ezért csökkentették a menetek számát 15-ről 12-re.

A bokszmeccsek alatt nyilván végig jelen van az orvosi személyzet, ennek ellenére még mindig adódik olyan helyzet, hogy egy bokszoló meghal a szorítóban.  Nem is kevesen…1980 óta összesen 200 haláleset történt. Nemrég Maxim Dadashev veszítette életét egy bokszmérkőzés alatt, 2019 júliusában. A bunyós túl sok ütést kapott, mielőtt leállították a mérkőzést, és a kórházba szállítás közben belehalt a sérüléseibe.

Mike Tyson egy alkalommal harcolni akart egy gorillával

Tyson félelmetes volt a ringben, ugyanakkor lelkes állatbarát. Az 1980-as években kibérelt magának estére egy egész állatkertet, hogy gondtalanul élvezhesse az álatok közelségét. A gorillák kifutójánál furcsa látvány fogadta. Látta, hogy egy hatalmas ezüsthátú gorilla a többi gyengébb gorillát zaklatta.

Ebben a helyzetben Tyson 100 000 dollárt ajánlott fel az állatkert jelenlévő gondnokának, hogy nyissa ki a ketrecet. És szembe akart szállni a gigászi gorillával, hogy megvédje a gyengébb állatokat. Szerencsére a gondnok visszautasította az ajánlatát, és senkinek nem esett bántódása.

Liam Neeson, a híres színész egykor ír bajnok volt

Liam Neeson egykor bokszolt
Liam Neeson egykor bokszolt

A Batman Kezdetek Ras-al Ghulja, a Star Was filmek Qui Gon-Jinn jedimestere egy keménykötésű figura, akiből az utóbbi években a filmesek egy vagány akcióhőst faragtak. Azonban ennek is megvan az előzménye, nem véletlenül lett ilyen marcona figura. A kis Liam már kilencévesen belevágott a bokszba egy helyi klubban, Észak-Írországban. 17 éves koráig le sem tette a kesztyűt. Volt érzéke a sporthoz, és több regionális címet nyert amatőr bokszban az évek alatt.

Szóval nem véletlen, hogy később ő lett a keménylegény, aki leszámol lánya elrablóival…

George Foreman többet keresett vállalkozóként, mint bokszolóként

George Foreman világhírű bokszoló és grillje
George Foreman világhírű bokszoló és grillje

Ali riválisa és kortársa, George Foreman az egyik legnagyobb nehézsúlyú ikon volt. A boksz aranykorában lépett a ringbe, még az 1960-as évben, és ő volt a legjobban fizetett bokszoló. Azonban többet tudott keresni a sportkarrier után, mint amikor lelkesen osztotta a pofokokat.

Mert bedobott egy nyerő ötletet: megjelent egy kétoldalas elektromos grill az ő nevével, a George Foreman Grill.

A termék világszerte sikert aratott, és több mint 100 millió darabot adtak el belőle. Foreman több mint 200 millió dollárt keresett, ami anyagilag felülmúlta a bokszkarrierjét.

Mitől lesz sikeres egy bokszoló a ringben?

A fáradtságot nem ismerő szigorú edzésektől, és természetesen a javuló teljesítménytől. Mert egy Muhammed Ali vagy George Foreman mindig emelni akarta a szintet, mindig jobb akart lenni, mint korábban volt, hogy legyőzhesse soron következő ellenfelét…

Mindegy, hogy bokszoló vagy, vagy a komoly edzéssel járó sportok másik ágát űzöd, számodra is kulcsfontosságú a teljesítmény! Ebben segít neked a Weider Total Rush 2.0 teljesítményfokozó. Ebben a pre-workout porban egyszerűen minden benne van, amire szükséged lehet egy testet és lelket próbára tevő, intenzív edzés előtt!

Weider Total Rush 2.0 teljesítményfokozó - 375 g - 3 ízben
Weider Total Rush 2.0

Jelentősen javulni fog az edzésen tapasztalt teljesítményed a szinergikus hatású kreatinmonohidrát és a béta-alanin hatása által. Szintén a sportteljesítményed szintlépésére szolgál a Weider Total Rush 2.0-ban a stimuláló koffein, a gazdag nitráttartalmú Oxystorm és a Glutapep, melyek mind hozzátesznek a sportteljesítményed emeléséhez.

Lépj szintet a sportban a Beverly Nutrition Stim Impulse X10-zel! Rengeteg energiát kölcsönöz neked az edzés előtt, javítja a fizikai állóképességed és a regenerációd is könnyíti az edzések után. Elősegíti az izomtömeg-növekedést a testedben, taurin és koffein-tartalmának köszönhetően növeli a koncentrációd.

Beverly Nutrition Stim Impulse X10 kreatin edzés előtt - 20 adag (60 ml)
Beverly Nutrition Stim Impulse X10 kreatin (edzés előtt) – 20 adag (60 ml)

Magas energiatartalma által hozzájárul a kemény edzések energiaszükségletének fedezéséhez, mérsékelt zsír- és szénhidráttartalma által segíti a test energiaellátásában. Emellett magas fehérjetartalommal rendelkezik, ezáltal felpörgeti az izomépítésed és a tested edzést követő regenerációját.

 

 

A cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


hozzá lett adva a kosaradhoz.
Pénztár

×