Zabkása, zabliszt
A zabkása és a zabliszt egyik előnye a magas rosttartalom, amely elősegíti az emésztést, valamint segít fenntartani a jóllakottság érzését. A zabban található béta-glükán különösen hasznos, mivel képes a koleszterinszint csökkentésére, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez. Emellett a zab alacsony glikémiás indexű, ami azt jelenti, hogy lassabban emésztődik és szívódik fel, ezáltal hosszabb ideig biztosít energiát és segít elkerülni a vércukorszint ingadozását. A zabkásák és a zablisztek gazdag B-vitaminokban, cinkben, magnéziumban és foszforban, amelyek fontosak az idegrendszer, az immunrendszer és a csontok egészsége szempontjából. A zabban található fehérjék pedig hozzájárulnak az izomépítéshez és a regenerációhoz. A zabkását és a zablisztet sokféle módon fel lehet használni a konyhában. A zabkása reggelire fogyasztható akár gyümölcsökkel, diófélékkel vagy magvakkal dúsítva, hogy még táplálóbb legyen. A zablisztet pedig sütemények, péksütemények, palacsinta, muffin vagy sült ételek alapanyagaként használhatjuk.